Jätevesijärjestelmän hankinta

Edellisessä blogipostauksessa käsiteltiin jätevesijärjestelmän suunnittelemista. Kun kuntasi viranomainen on hyväksynyt suunnitelmat, on aika hankkia suunnitelman mukainen jätevesijärjestelmä.

Kilpailuta ennen järjestelmän hankkimista

Olipa kyseessä sitten pienpuhdistamo, umpisäiliö tai maapuhdistamo, järjestelmän voi hankkia avaimet käteen -toimituksena tai ostaa sen suoraan jälleenmyyjältä.  Tarjouksia kannattaa pyytää useampia ja vertailla myös avaimet käteen -vaihtoehdon ja jätevesijärjestelmän ja asennuksen hankkimisen kustannuseroja. Muista kysyä myös yrittäjän referenssejä! Tietoa jälleenmyyjistä ja asennusyrityksistä löydät osoitteesta: www.jätevedet.fi/myynti-huolto

Asentamiseen kannattaa käyttää ammattilaista, sillä kyseessä on pitkäikäinen investointi, joka vaikuttaa kiinteistön arvoon. Oikein asennettuna jätevesijärjestelmillä on hyvin pitkä käyttöikä.

Muista kotitalousvähennys jätevesijärjestelmän saneerauksesta

Jätevesijärjestelmän kunnostus-, asennus- ja perusparannustyöt kuuluvat Verottajan listaamiin, vähennyskelpoisiin kotitalousvähennystöihin. Vuonna 2018 kotitalousvähennys on enintään 2 400 euroa per henkilö eli esimerkiksi, jos jätevesijärjestelmän asennustyö maksaa enemmän niin sen voi jakaa kiinteistön asukkaiden kesken.

Asennustöistä kannattaa sopia kirjallisesti ja tehdyt työt dokumentoida riittävällä tarkkuudella kirjallisesti. Myös valokuvia kannattaa ottaa työn eri vaiheista!

Lupaehdoissa on määräykset kuntasi vaatimuksista jätevesijärjestelmän rakentamisen valvonnassa ja katselmuksista. Projektista vastaa vastaava työnjohtaja, jonka rakennusvalvonta on hyväksynyt.

Rakentamisen jälkeen jätevesijärjestelmälle pitää tehdä vielä käyttöönottotarkastus. Tarkastuksesta KVV-työnjohtaja tekee pöytäkirjan, josta voit katsoa esimerkin Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liiton sivuilta (pdf).

Seuraavassa blogipostauksessa käsitellään jätevesijärjestelmän huoltoa.